De lækreste slikopskrifter fra Martin Weise

Vi er helt oppe at køre hos Cozy – vi har nemlig fået Kongen af Hjemmelavet Slik, Martin Wiese, til at dele opskrifter med jer her på Cozy Universe! Julies yndlingsslik er skum-slik, syrligt slik, Daim og Holly Bar. Og Martin er kommet os til undsætning med de LÆKRESTE opskrifter på lige præcis dette!

Programmet er for mange af os ryddet de næste dage, og du mangler måske søde aktiviteter i hjemmet til dig selv og evt. ungerne – dette vil med garanti være en vinder at bruge tiden på!

God fornøjelse og del endelig med os på Instagram når du kaster dig ud i slik-produktionen!

Skumfiduser med vanilje

Skumfiduser eller marshmallows er et fantastisk stykke slik, som jeg elsker at lave. Skumfiduserne kan spises, som de er eller ristes over bål og lægges sammen mellem to kiks. Jeg har altid elsket skumslik, og siden jeg fandt ud af, hvor nemme de er at lave, har jeg aldrig købt dem færdiglavet. Der findes mange måder at lave skumfiduser på. Jeg foretrækker klart at lave dem med æggehvider, fordi de smager bedst og er nemmere at arbejde med. De her hjemmelavede skumfiduser er helt klassiske med vaniljesmag og er luftige og seje. Jo længere tid skumfiduserne får lov til at ligge og tørre, des mere seje i konsistensen vil de blive.

Antal 25-30 stk.

Ingredienser
7 blade husblas
260 g sukker
120 g glukosesirup
80g vand
140g æggehvider
20g sukker
1 vaniljestang eller 1 tsk. vaniljepasta
150 g flormelis

Fremgangmåde

Læg husblas i blød i koldt vand. Kog 260 g sukker, glukosesirup og vand op i en gryde til 117 grader. Imens massen koger, piskes æggehviderne skummende i en røremaskine. Tilsæt de 20 g sukker til æggehviderne, og pisk det op til en let marengs.

Når sukkerlagen er 117 grader, tages den af varmen. Pres vandet fra husblassen, og opløs den i sukkerlagen. Rør det godt sammen. Hæld den varme sukkerlage ned i marengsen i en tynd stråle, imens der piskes på højeste hastighed. Pisk i 8-10 minutter, til skumfidusmassen bliver sej og er kølet lidt ned.

Når massen er sej og tyk, tilsættes korn fra 1 vaniljestang eller vaniljepasta. Fordel skumfidusmassen på et stykke bagepapir drysset med sigtet flormelis. Drys flormelis oven på skummet, og lad massen sætte sig i 2-3 timer.

Når skumfidusmassen er helt fast, klippes små firkanter ud med en saks. Vend skumfiduserne i lidt flormelis igen.

Opbevares i en lufttæt beholder ved stuetemperatur.

TIP: Skrab vaniljekornene ud af vaniljestangen med en lille kniv. Flæk først stangen på den lange led, skrab kornene ud, og bland dem med lidt flormelis.


Karamelknas

Hvis du elsker Daim, så er denne opskrift lige noget for dig. Da jeg fandt ud af, at det var muligt at lave hjemmelavet Daim, blev jeg overrasket. Tænk sig, at det kan lade sig gøre at lave noget, der smager lige så godt og har det helt samme sprøde knæk som Daim. Karamelbruddene er fantastiske, tager under en halv time at lave og kan spises både med og uden chokoladeovertræk. Jeg kan også anbefale at hakke karamelknasen fint og bruge den i isdesserter.

Antal 18-20 stk.

Ingredienser

80 g mandler
100 g smør
250 g sukker
50 g lys sirup
1 tsk. salt
250 g lys chokolade

Fremgangsmåde
Hak eller blend mandlerne til groft mandelmel. Kom smør, sukker, sirup og salt op i en gryde, og kog det op til en gylden karamel. Rør undervejs, så karamellen ikke brænder på. Tilsæt mandelmelet, og kog massen i 2-3 minutter mere.

Fordel karamellen på et stykke bagepapir. Brug en kniv eller en pizzaskærer, og skær firkanter ud, imens massen stadig er lidt lun. Lad massen sætte sig.

Temperer chokoladen i mikroovnen eller over et vandbad. Bryd karamellen op i 18-20 stykker. Dyp karamelstykkerne i chokoladen, eller pensl chokoladen på, og lad det tørre på et stykke bagepapir.

Opbevares i en lufttæt beholder på køl.

Sure bånd
Jeg elsker surt slik, og min mund løber i vand bare ved tanken. Jeg er ellevild over, at jeg langt om længe har lært at lave syrlige bånd helt fra bunden. Det er en forholdsvis nem proces, der bare kræver lidt tålmodighed – eller rettere sagt ventetid. 

Antal 12-15 stk.

Ingredienser
10 blade husblas
4 lime
150 g sukker
75 g glukosesirup
1 tsk. grøn farve
150 g sukker
½ tsk. citronsyre
1 spsk. smagsneutral olie

Fremgangsmåde
Udblød husblassen i koldt vand. Kom limesaft og -skal, 150 g sukker, glukosesirup og grøn farve i en gryde, og lad det koge i 5-6 minutter. Tag gryden af varmen, og lad det afkøle en smule. Vrid husblassen fri for vand, og dump den ned i sukker-/limelagen.

Beklæd en bageplade med et stykke bagepapir, og smør bagepapiret med olie. Fordel limemassen jævnt på bagepapiret, og lad den køle af ved stuetemperatur i mindst et døgn. Massen skal føles helt tør.

Bland 150 g sukker sammen med citronsyre. Skær eller klip limemassen i passende strimler, og vend dem derefter i sukker-/citronsyreblandingen.

Er der høj luftfugtighed, bør de sure bånd opbevares i en lufttæt beholder, ellers bare ved stuetemperatur.

Chokoladebar med fransk nougat

De her slikbarer er inspireret af min absolutte yndlingschokoladebar, nemlig den klassiske Hollybar. Chokoladebaren består af lækker og sej fransk nougat med ristede hasselnødder, chewy saltkaramel og sprød chokolade. Det er hele processen værd at lave det selv, og jeg lover dig for, at du kommer til at imponere dine venner og familie med dem her.

Antal 8-10 stk.

Ingredienser
Fransk nougat
140 g hasselnødder
250 g sukker
120 g vand
100 g glukosesirup
80 g æggehvider
20 g sukker
120 g honning
2 spsk. smagsneutral olie

Karamel
150 g sukker
40 g smør
1 dl piskefløde
½ tsk. salt


Chokoladeovertræk
350 g lys chokolade


Fremgangsmåde

Fransk nougat

Rist hasselnødderne gyldne på en pande, og lad dem efterfølgende køle af på et stykke bagepapir. Kom nødderne over i et viskestykke, og gnid skallerne af.

Kom 250 g sukker, vand og glukosesirup i en gryde med et sukkertermometer, og lad det koge op. Pisk imens æggehviderne skummende, tilsæt de 20 g sukker, og pisk videre til en let marengs. Når sukkerlagen rammer ca. 140 grader, tilsættes honning. Kog sukkerlagen videre op til ca. 148 grader. Hæld derefter forsigtigt den varme sukkerlage ned i marengsen, imens der stadig piskes på fuldt drøn. Pisk videre i ca. 5 minutter, til massens temperatur falder lidt. Vend eller ælt herefter de ristede hasselnødder ned i den franske nougat.

Kom massen over i en firkantet beholder (20 x 20 cm), der er beklædt med bagepapir og smurt med smagsneutral olie. Lad massen køle af, imens du laver karamellen.


Karamel

Kom sukkeret i en gryde, og smelt det ved lav varme, uden at du rører for meget i gryden. Når alt sukkeret er smeltet, fjernes gryden fra varmen, og smørret tilsættes. Rør det godt sammen, og stil gryden over på blusset igen. Tilsæt nu fløden, og rør det godt sammen. Hvis karamellen klumper her, så fortvivl ej – den vil blive mere jævn og glat, jo mere den varmes op og røres i undervejs. Når karamellen er blevet jævn og tyk, tilsættes salt. Hæld karamellen over i en ren skål. Husk, at karamellen tykner, når den køles af.

Lad nu karamellen køle lidt af i skålen, og fordel den herefter jævnt ud over den franske nougat. Lad den franske nougat med karamel køle helt af ved stuetemperatur et par timer eller til dagen efter. Husk, at du sagtens kan spise din franske nougat sådan her, eller du kan vælge at overtrække den med chokolade.


Chokoladeovertræk

Temperer chokoladen i mikroovnen eller over et vandbad. Skær forsigtigt chokoladebarer ud med en varm og skarp kniv i lige store stykker. Dyp barerne i chokoladen, eller pensl chokoladen på, og lad dem tørre på et stykke bagepapir. Du kan evt. vælge at pynte dem med lidt hakkede hasselnødder.

Opbevares i en lufttæt beholder på køl.

 

ALLE OPSKRIFTER ER FRA MARTIN WIESES KOGEBOG: HJEMMELAVET SLIK

Få fingrene i den ved at klikke her!

 

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

FÅ 20% RABAT

PÅ DIN FØRSTE ORDRE

SEND MIG NU, TAK!

BONUS: Du modtager samtidigt adgang til:

• De lækreste – og nemmeste – comfort food opskrifter

• Hygge-interviews med dine favorit celebs

• Livsændrende selvpleje tips

*du bliver tilmeldt Club Cozy nyhedsbrev!